Interview met Anita Vossen

De EvE Foundation begint bijna in Maastricht, nadat we onlangs de coaches van EvE Utrecht voorstelden is het nu ook tijd om de coaches van Maastricht voor te stellen. Vandaag de eer aan Anita Vossen.

Wie ben je?

Ik denk dat dit een vraag is waar je je hele leven naar op zoek bent. Ik tenminste wel. En dat vind ik ook heel mooi om te doen. Om bewust te leven, al je levenservaringen mee te nemen hierin en uiteindelijk er voor te kiezen waar je hart sneller van gaat kloppen.Vandaar dat ik na een lange carrière bij de bank er bewust voor koos om levensbeschouwing theologie te gaan studeren.Het vak levensbeschouwing te mogen gaan geven aan jongeren was hiervoor mijn grote inspiratie. Mijn doel was om jongeren te inspireren om na te denken over wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Ze bewust te laten worden over wat hun gedachten en gevoelens zijn over wat de zin van het leven is. Ik ben dan ook heel blij dat op de school waar ik nu werk aandacht aandacht is hiervoor. Niet in het vak levensbeschouwing, dat helaas niet meer gegeven wordt, maar in het begeleiden van lotgenotengroepen van de jongeren die te maken hebben met verlies.En dat vind ik de mooiste taak die ik mag vervullen op school.

Hoe ben je met de EvE Foundation in contact gekomen?

Na het volgen van de Life Boat training bij rouwtherapeute Gertie Mooren kreeg ik van haar een mail dat de Eve Foundation met een lotgenotengroep ging starten in Maastricht en dat ze op zoek waren naar begeleiders. Toen ik deze mail kreeg had ik direct het gevoel dat ik contact moest opnemen met de Eve Foundation om te vragen of ik als begeleider iets mocht betekenen.

Wat doe je voor de EvE Foundation?

Als begeleider van de lotgenotengroepen  begeleid ik samen met Fraukje het programma van de Eve Foundation. Dit zijn zes bijeenkomsten voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar die een ouder verloren hebben. De  kracht van deze bijeenkomsten zit in het gesprek tussen de jongeren, het delen van hun ervaringen. Door het verlies van een ouder verandert alles in het leven van een jongere. Bij de Eve Foundation willen we jongeren helpen om weer een beetje de regie over hun leven te kunnen nemen. Dit doen we ook door workshops en masterclasses te organiseren waarbij aandacht is voor het vergroten van hun zelfstandigheid maar waar we ook gezelligheid en saamhorigheid willen creëren door bijvoorbeeld samen te eten en te praten.

Wat raakt je het meest als je denkt aan het werk van de EvE Foundation?

Ik heb het boek van de Eve Foundation van Dorien Verloop “niet alleen op de wereld’ gelezen. En de verhalen van de jongeren raakte mij echt. Zelf heb ik het ervaren toen mijn twee dochters hun vader verloren op 24 en 25 jarige leeftijd. Ik vind het zo belangrijk dat jongeren hier met elkaar ervaringen over kunnen en mogen delen.

En waarom wil je dat doen?

Ik wil dit graag doen omdat ik door mijn ervaring met het begeleiden van lotgenotengroepen op school weet hoe belangrijk het is voor jongeren om hier met elkaar over te kunnen praten,om ervaringen te kunnen delen en om te zien dat gevoelens die je hebt normaal zijn.

De kracht van de lotgenotengroep zit in het samenzijn van de jongeren. 

Wat is je persoonlijke slogan?

Laat het licht in jezelf stralen!

 

Anita Vossen

Coach & begeleider EvE Maastricht

Saar Kroon