Interview met Susan van der Beek

De EvE Foundation vestigt dit jaar ook in Middelburg, nadat we onlangs de coaches van EvE Groningen voorstelden is het nu ook tijd om de coaches van Middelburg voor te stellen. Vandaag de eer aan Susan van der Beek. 

Wie ben je?

Ik ben Susan van der Beek, al zestig jaar op deze aarde en dat ervaar ik als een geschenk. Ik weet namelijk ook hoe anders het leven kan lopen. Aan mijn moeder heb ik geen herinneringen, ik was 2 jaar toen zij overleed aan de gevolgen van borstkanker. Ik rouwde pas echt om haar toen mijn eigen kinderen geboren werden. Jaren later schreef ik er het boek Hartmama over.

Sinds 2004 woon ik in Zeeland in het buitengebied van Middelburg waar ik een eigen coachpraktijk heb. Ik begeleid vooral mensen die rouwen. Ook voor werkgevers doe ik dit mooie en zinvolle werk.

Hoe ben je met de EvE Foundation in contact gekomen?

Ik las berichten op LinkedIn over de programma’s van de EvE Foundation. Het raakte een snaar, ik voelde opnieuw mijn eenzaamheid als student, het met niemand kunnen praten over mijn verlies. Ik heb contact opgenomen met Nancy Tromp. We hebben kennisgemaakt en ik heb aangeboden om een Zeeuwse EvE groep op te zetten. Samen met collega Narriman El-Khattabi hopen we in januari 2024 te kunnen starten met een lotgenotengroep voor jongeren tussen de 14-24 jaar die één of beide ouders zijn verloren.

Wat doe je voor de EvE Foundation?

Ik ben begeleider van het programma dat EvE aanbiedt aan de jongeren. Een programma waarin ze hun ervaringen kunnen delen met jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt, maar waar ook ruimte is voor plezier en het ontdekken van hun kwaliteiten. Want hoe groot het verlies van een ouder ook is, er is altijd een toekomst. Voor jongeren die deelnemen is het fijn om te voelen dat ze er niet alleen voor staan.

En waarom wil je dat doen?

Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor dit vaak onbegrepen verlies. Het wegstoppen van rouw lijkt misschien een oplossing voor de korte termijn, maar er komt altijd een moment dat het verdriet weer voor de deur staat. Doorleven van rouw in plaats van ‘erom heen leven’ geeft meer levensenergie en dat is wat ik de jongeren van harte gun.

Wat is je persoonlijke slogan?

‘Elk mens heeft precies de goede kwaliteiten om het lot te dragen dat hij of zij heeft.’ Deze zin vind ik zo hoopvol en troostrijk. Hij gaat voor mij over ‘ja zeggen’ tegen wat je liever nooit had meegemaakt maar niet meer kunt veranderen, vanuit een diep vertrouwen dat het goed komt.

Susan van der Beek

Coach & begeleider EvE Middelburg

Interview door

Saar Kroon