Vaderdag zonder vader

EvE bij Younews.

In Nederland vieren we jaarlijks Moederdag op de tweede zondag van mei en Vaderdag op de derde zondag van juni. Altijd leuk zo’n feestdag – zou je in eerste instantie denken. Onze verslaggever Beau ging in gesprek met de negentienjarige Eva Boef, voor haar is Vaderdag niet meer wat het ooit geweest is.

Eva’s vader, Peter Boef, overleed eind 2017 aan kanker. Eva was toen nog maar zestien. Ze vertelt over de weg naar een diagnose: ‘’Mijn vader had al een tijd last van zijn rug. Ik dacht: hij weegt 120 kilo, dan heb je daar wel vaker last van.’’ Uiteindelijk zijn er toch een aantal scans en tests gedaan. In eerste instantie kwam hier niks uit. Peter bleef pijn hebben, waardoor er nog een extra MRI-scan werd gedaan. ‘’Daaruit bleek dat het kanker was, met al zes of zeven uitzaaiingen,’’ vertelt Eva.

Eva Boef (19) | Foto: Margaret Lansink

Wat kunnen anderen doen?

Eva vertelt dat het belangrijk is dat er meer kennis komt over gemis tijdens dagen als Moeder- en Vaderdag. Eva: ‘’Ik denk dat heel veel mensen niet doorhebben dat zo’n dag vervelend kan zijn – dat het veel met iemand kan doen.’’ Eva vertelt ook dat ze op Vaderdag niet anders behandeld zou willen worden dan op andere dagen. Een klein gebaar zou ze wel waarderen: ‘’Al is het maar dat je een hartje naar me stuurt of me de dag ervoor meevraagt naar het terras.’’

Regie in eigen handen

Onze verslaggever Beau is ook in contact gekomen met de moeder van Eva: Nancy Tromp. Zij verloor drieënhalf jaar geleden haar man. Na het overlijden van haar man richtte zij de EvE Foundation op: een stichting waar lotgenoten tussen de 14 en 24 jaar samenkomen en in een programma worden begeleid in het herstellen van de regie over hun leven. Nancy is zelf psycholoog en komt via haar stichting veel in contact met jongeren die een ouder hebben verloren. Wil je deelnemen aan een programma van de EvE Foundation. Neem contact op met ons via 06-51415304.

Bron

Dit artikel is origineel verschenen op svjmedia.nl op 12 mei 2021 en geplaatst met toestemming van de auteur.

 Auteur

Beau Geraeds