Interview met Xander Cladder

Graag stellen wij Xander Cladder aan jullie voor. Xander is de talentcoach van EvE. Hij vindt het mooi om jonge mensen te helpen om zichzelf wat beter te leren kennen. daar worden mensen over het algemeen gelukkiger van en vooral deze jongeren gunt hij dat extra. 

Hoe ben je met de EvE Foundation in contact gekomen?

Meino Zandwijk, ooit mijn werkgever en later vriend, was founding father van EVE foundation. Meino bracht mij in contact met EVE (Nancy) omdat hij inzag dat jongvolwassenen die een ouder missen, ook een belangrijk gezichtspunt missen bij het kiezen van hun school en loopbaan. Aan het einde van het EVE traject gaat het ook over jouw toekomst en dan heb ik wel iets moois te bieden.

Wat ga je doen in het programma?

Op een speelse manier de deelnemers kennis laten maken met het onderwerp talent, maar ook met hun eigen talenten in relatie tot elkaar en tot hun overleden ouder of ouders. Aan het einde van de workshop kennen ze zichzelf een stukje beter. Die kennis komt ze zeker van pas.

Iemands talenten komen voort uit zijn DNA in combinatie met de omstandigheden waarin je opgroeit. Zo rond je 16e jaar heb je een relatief stabiel pakket van talenten; patronen van denken, voelen en gedrag die je productief kunt inzetten. En die je tot een excellent niveau kunt ontwikkelen. Als bijvoorbeeld jouw vader is overleden, leeft een deel van zijn DNA en een deel van jullie omstandigheden, nog door in jou. Mijn vader en ik hadden zeven talenten gemeenschappelijk. Hoewel we sterk verschilden, hadden we dus ook veel gemeen. Grote kans dat jij ook deels dezelfde talenten hebt als jouw vader. Daar connectie mee maken, je daar bewust van worden, is heel bijzonder. Dat geeft steun. Alle talenten zijn positief. Dat hij bijvoorbeeld rookte, is geen talent. Dat hij altijd onderweg wildvreemde mensen aansprak en een praatje maakte met iedereen, is wel een talent. Soms kreeg hij op die manier waardevolle informatie en bouwde hij aan een heel groot netwerk. Als je dat zelf ook van nature doet, schept dat op zijn minst een waardevolle herinnering. En misschien een reden om in de sales te gaan werken.

Werk je dagelijks met jonge mensen?

Nee, meestal werk ik met groepen managers die beter willen worden in dat vak. Vroeger was een manager iemand die dichter bij de directie stond, beter wist hoe je het werk deed en die het denkwerk deed en voor de hele afdeling alle besluiten nam. Nu is het steeds meer een individuele en teamcoach die als het goed is, veel weet over hoe een team bevlogen en betrokken wordt. Want dan levert een team een veel hogere productiviteit op en minder ziekteverzuim en een veel lager verloop. Met name dat laatste onderwerp maakt dat steeds meer organisaties serieus aan de slag willen met het behouden van goeie mensen, en daarom mijn Talentversneller training voor managers volgen. Te veel managers managen de hele dag het onvermogen van hun team. Ze worden overspannen vliegende keepers in plaats van regisseur en coach.

Wat zou je jongeren in rouw willen meegeven?

Wie ben ik om dat te zeggen? Ik geloof al lang niet meer in algemene adviezen nu ik zo precies weet hoe sterk mensen van elkaar verschillen. De kans dat wij dezelfde top 5 talenten in dezelfde volgorde hebben is 1:33 miljoen. Kom dichter bij jezelf en laat je niet afleiden door wat anderen van je vinden. Zelfs als ze het goed bedoelen met je, hebben ze toch hele andere talenten. Word niet wat zij van je verlangen. Doe het niet zoals zij wensen. Alleen jij bent jij. Word je bewust! Word de beste versie van jezelf.

Wat is je persoonlijke slogan?

Word de beste versie van jezelf! 

 

Xander Cladder

Talentcoach

Interview door

Saar Kroon