EvE Middelburg
Middelburg, 7 maart 2022. Jaarlijks verliezen ruim zesduizend minderjarigen één of beide ouders (2013, CBS). Wat doe je als jongere met je verdriet, met je zorgen? Wie helpt je? Wie stelt de goede vragen? De EvE Foundation ondersteunt jongeren in hun rouwverwerking en het vinden van nieuw perspectief.
Verdriet de baas
Bij het verlies van een ouder ontstaan naast verdriet ook veel vragen, zorgen en praktische uitdagingen. Want, wie helpt je bij het nemen van lastige beslissingen, wie helpt je bij je schoolkeuze, beroepskeuze of andere levensvragen? Deze jongeren worden vaak niet begrepen door leeftijdsgenoten en ook worden dit soort zaken vaak niet opgepakt door begeleiders op school of door anderen in de omgeving. Reguliere zorg is niet bereikbaar, sluit vaak niet aan, is te duur en wachttijden zijn lang. Door het ‘stille verdriet’ neemt de eenzaamheid onder deze kinderen toe waardoor ze op latere leeftijd vaak kampen met depressie en burn-out.
“Mijn mama was vijf jaar ziek. Ze had kanker. In die jaren heb ik geleerd te genieten van de fijne momenten die je krijgt, want die zijn er niet altijd zo vaak. Ik verlang naar mijn moeder, want ik ben klaar met je afwezigheid.”
De EvE Foundation ontwikkelde een praktisch programma van zes sessies waarin maximaal tien jongeren samen komen om met elkaar te koken, te eten, te leren en vooral ook te praten. Praten over wat je hebt meegemaakt, wat je bezighoudt, waar je tegenaan loopt en de keuzes die je moet maken. Ook na afloop van het programma ondersteunt en faciliteert EvE het onderlinge contact en waar gewenst met introducties voor bijvoorbeeld stages, vervolg ondersteuning, (bij-) banen etc.
De rol van EvE
Naast de programma’s is de EvE Foundation gericht op het bespreekbaar maken van rouw en rouw-gerelateerde onderwerpen om zo de eenzaamheid onder deze groep van jongeren te verkleinen en de zelfredzaamheid te vergroten. Daarnaast agendeert de EvE Foundation pro-actief dit ‘stille verdriet’ zodat bestaande instanties zoals scholen, universiteiten, clubs en verenigingen deze doelgroep beter kunnen ondersteunen. Zo levert EvE een bijdrage aan de preventie en uitval later in hun leven.
“In 2017 is mijn vader overleden aan de spierziekte ALS. Hij heeft mij best vaak een ‘schop onder mijn kont’ moeten geven. Juist deze kleine steuntjes bij belangrijke of onbelangrijke keuzes mis ik erg.”
EvE Foundation Middelburg
Op de lange termijn hebben wij als EvE Foundation de ambitie om uit te rollen naar andere grote steden. Daarom willen wij nu ook graag starten in Middelburg. Om dit te realiseren hebben wij nog geld nodig om daadwerkelijk te starten. Het team van EvE Middelburg bestaat uit Narriman el-Khattabi en Susan van der Beek. Narriman is psychosociaal hulpverlener en verlies en rouw begeleider. Zij werkt onder andere met stiefgezinnen en als relatietherapeut. Ze biedt begeleiding bij rouw en verlies in brede zin.
Susan is systemisch coach en auteur van het boek Hartmama over jong ouderverlies. Naast professionele ervaring met rouwbegeleiding heeft ook het level zelf Narriman en Susan lessen over rouw geleerd. Ze zijn beiden gedreven om hiermee iets te betekenen voor jongeren die één of beide ouders zijn verloren.
Ondersteunen
Stichting EvE Foundation kan elke vorm van hulp om deze groeiende groep van jongeren te ondersteunen goed gebruiken. U kunt doneren via onze website.
Wil je aanmelden voor het programma van EvE stuur ons dan ook een mail op post@evefoundation.nl. Kijk voor meer informatie op EvE voor jou.
Over EvE Foundation
De EvE Foundation is opgericht ter nagedachtenis aan Peter Boef die eind 2017 overleed en er dus niet meer kan zijn voor zijn zoons en dochter. “Iedere jongere heeft recht op de juiste steun bij verdriet en bij belangrijke beslissingen die hij of zij nog moet nemen”. Met EvE creëren we een netwerk van mensen om op terug te vallen. Gelijkgestemden onder elkaar.
Gelegenheid
Persbericht ter aankondiging van de uitbreiding van Stichting EvE Foundation naar Middelburg.